Istoria si arta ceaiului - Laura C. Martin


Laura C. Martin a publicat peste douăzeci și cinci de volume din universul peisagisticii, distinse cu nenu­mărate premii. De zeci de ani studiază complexitatea plantelor și participă la emisiuni de televiziune precum Home Matters și Victory Garden. A lucrat ca redactor de specialitate la revistele Atlanta Homes and Lifestyles și Georgia și scrie pentru publicații diverse, de la American Horticulturist și până la Better Homes & Gardens. DE LA AMAR LA SUBLIM, ISTORIA OMENIRII ÎNTR-O CEAȘCĂ DE CEAI: GUST ȘI SENZAȚIE, ELIXIR ȘI RĂSFĂȚ, PLĂCERE, ARMONIE, PURITATE ȘI LINIȘTE, FINEȚE ȘI MISTER, SPIONAJ, RĂZBOAIE ȘI DOSARE SECRETE, FILOZOFIE, ARTĂ ȘI CULTURA SUBTILĂ A BUNULUI- GUST Verde, negru, alb, roșu, oolong și miere și lapte și frișcă, un pachet de dorințe și așteptări împlinite într-un singur cuvânt – ceai. „Dacă ți-e frig, ceaiul o să te încălzească. Dacă te-ai încălzit prea tare, ceaiul o să te răcorească. Dacă ești deprimat, ceaiul o să te înveselească. Dacă ești agitat, ceaiul o să te liniștească.” - WILLIAM GLADSTONE (1809-1898), prim-ministru al Marii Britanii CEAIURI NEGRE Laptele este o adiție potrivită în cazul unora dintre ceaiurile negre. Luați în considerare notațiile w (cu lapte) sau wo (fără lapte). Assam (India). Robust, cu corp plin, folosit în amestecuri, mălțuit (w) Ceylon (Sri Lanka). Înviorător, corp ușor spre mediu, dulce (w sau wo) Darjeeling, prima cursă (India). Muscat dulce, înviorător (w sau wo) Dian Hong (Yunnan, China). Bogat, condimentat, catifelat (wo) Keemun (China). Profund, bogat, cu o tușă de fum (wo) Kenilworth (Ceylon). Sprinten, tare (w) Lapsang Souchong. Afumat, cu corp plin (w sau wo) Nilgiri (India). Catifelat, cu corp plin, o tușă de dulceață, amestecuri (wo) Sikkim (la nord de Darjeeling). Fructat, dulce (wo) CEAIURI VERZI Bancha (Japonia). Un ceai bun „de fiecare zi“, culoare aurie-deschisă, ușor dulce, ierbos Dragonwell sau Longjing (China, Japo­nia). De foarte bună calitate, răcoritor, sprinten, dulce Gunpowder (China, Japonia, Ceylon). Nu­mit astfel din cauză că e rulat sub formă de biluțe; corp puternic, dulce, ierbos Genmaicha (Japonia). Amestecat cu orez brun prăjit; gust de floricele de porumb Gyokura (Japonia). De foarte bună calitate, culoarea băuturii verde-deschis; dulce, gust de mare Hojicha (Japonia). Din frunze prăjite, culoarea băuturii chihlimbarie, gust de alune, corp plin Hyson (China). Argilos, corp mediu Matcha (Japonia). Ceai ceremonial, prelucrat sub formă de pudră; ușor, dulce Sencha (Japonia). Un ceai „de fiecare zi“ plăcut, ușor astringent, ușor dulce CEAIURI OOLONG Formosa (Taiwan). Catifelat, corp mediu, fructat Imperial (Taiwan). De foarte bună calitate, un gust cu ușoară tușă de miere, chihlimbariu, blând Ti Kuan-yin sau Iron Goddess of Mercy (Taiwan, China). Blând, bun pentru digestie Tung Ting Jade (Taiwan). Catifelat, floral CEAIURI ALBE Silver Needle sau Yin Zhen (Fujian, China). Ușor, puțin ierbos, exotic și costisitor White Peony (China). Ușor, băutură limpede, puțin ierbos AMESTECURI Majoritatea ceaiurilor disponibile azi pe piață sunt amestecuri din diferite tipuri de ceai provenite din diferite regiuni. De exemplu, „English break­fast“ este alcătuit dintr-o combinație de ceaiuri negre din Nilgiri și din Ceylon. „Irish breakfast“, care e puțin mai tare și are o aromă mai îndrăzneață, e compus din ceaiuri negre din Nilgiri, din China și din Assam. Amestecurile de ceaiuri se realizează și apelând la diverși aromatizanți, din categoria fructelor și florilor. „Earl Grey“ este un ceai negru din China aro­mat cu ulei de pergamută. Aroma­tizanții preferați pe piață sunt iasomia, piersica, portocala, lămâia, hibiscusul, pergamuta, scorțișoara, vanilia și migdalele.


lei39.90 
  • Transport:  

Aflați mai multe


Editura
Baroque Books & Arts